İş Yerinde Verimliliği Artırmanın 10 Yolu

Bir işyerinde çalışanların verimliliğinin artırılabilmesi oldukça önemli. Çalışanlara iyi bir ortam hazırlandığında işin eksiksiz ve zamanında teslim edilmesi mümkün olacaktır. Ayrıca çalışanın yaptığı işi benimsemesi, işin doğru bir şekilde ilerlemesine katkı sağlayacaktır. Peki, iş yerinde verimliliği artırmanın yolları nelerdir? Bu soruya 10 madde ile cevap buluyoruz.

1. Çalışma Ortamı

Çalışma ortamının çalışanların daha verimli çalışmasına olanak sağladığı kesin. Penceresiz ve yeteri kadar hava almayan ofislerde verimli olabilmek mümkün değil. Ayrıca gürültülü ortamlar da sakıncalı olacaktır. Bu nedenle çalışma ortamını doğru bir şekilde dizayn etmek gerekmektedir.

2. Çalışma Saatleri

Azalmayan iş yükü nedeniyle yetiştirilemeyen projeler… Böyle bir durumda çalışandan mesaiye kalması istenir. Sabah işe gelip gece vakti ofisten ayrılmak pek mutluluk verici bir olay değil. Bu istek birkaç kez tekrarlandığında çalışan motivasyonu doğal olarak düşecektir. Bu nedenle proje planlaması doğru bir şekilde yapılmalıdır.

3. Motivasyon Konuşmaları

İş yerinde verimliliği artırmanın yolları arasında motive edici konuşmalar önemli rol oynar. Çalışanlara motivasyon sağlayacak konuşmalar yapıldığında kişi kendinin değerli olduğunu hissedecektir.

4. Saygın Bir İletişim

Çalışanlara “bey” ve “hanım” olarak hitap edilmesi bir saygınlık göstergesidir. Bu nedenle iletişim becerilerini doğru kullanmak önemli.

5. Sağlıklı Beslenme

İşyerinde personellere verilen yemeklerin kalitesi yükseltilmeli. Vücudun ihtiyacı olan enerji verebilecek gıdalar tercih edilmeli. Hatta ara öğün olarak kuruyemiş tüketimi benimsetilmeli.

6. Ekip Çalışması

Bir projeye ekipçe çalışmak daha verimlidir. Her çalışana belirli görevler verilir ve projenin istenen vakitte bitmesi sağlanır. Bu sayede çalışan kendini işleyen bir çarkın parçası olarak görecektir.

7. Teknoloji

İşyerinde bulunan donanımlar yeterli seviyede olmalıdır. Eski ve ağır çalışan bilgisayarlarla çalışanların verimli olabilmeleri pek mümkün değil.

8. Prim ve İkramiyeler

İşyeri ilgili aydaki hedefine ulaşmışsa prim dağıtarak çalışanlarını ödüllendirebilir. Ayrıca 3, 6 veya 12 ayda bir verilen ikramiyeler ile çalışanların motivasyonu artış gösterecektir.

9. Sabah Toplantıları

Çalışanlarla sabah toplantıları düzenleyerek günün şemasını oluşturmak verimliliği artıran bir unsur olacaktır. Böylece çalışanlar hangi işe öncelik vermesini gerektiği bilecek, zamanı doğru kullanma yolunda karar mekanizmalarını devreye sokacaktır. İşyerinde verimliliği artırmanın yolları arasında toplantılar bu bakımdan değerlidir.

10. Başarısızlıkta Hesap Değil Neden Sorma

Başarısızlıkla sonuçlanan veya yeteri kadar beğenilmeyen bir proje sonucunda, çalışana hesap sorma yerine nedenlerini sormak daha mâkul olacaktır.

Yanıtla