Lisede Nakil İşlemleri Nasıl Yapılır?

Taşınma telaşı içindeyken diğer işlerle uğraşmak çoğu zaman zor gelir insana ancak hem öğrencinin eğitiminin aksamaması, hem de öğrencinin hızlı bir şekilde ortama ayak uydurması önemlidir, en kısa sürede tamamlanması gerçekten önemlidir. Öğrencinin sınıfına göre nakil işlemleri biraz farklılık gösterse bile biraz zamanınızı ayırdıktan sonra kolaylıkla gerçekleşebilir.

Öğrencinin alışık olduğu ve sevdiği okulu bırakarak başka bir okula nakil olması onu zorlayıp üzebilir. Ancak ortama ayak uydurmaktan daha önemlisi öğrencinin tekrar eğitim almaya devam etmesidir. Adres değiştirdikten sonra öncelikli olarak yapmamız gereken bu işlem öğrencinin sınıf seviyesine göre farklılık gösterir

İlkokul ve Ortaokulda Nakil İşlemleri Nasıl Yapılır?

Okul öncesi de dahil olmak üzere ilkokul ve ortaokul seviyesindeki okullarda nakil işleriniz adresinize dayalı olarak yapılır. Her okulun etrafındaki bölgeyi kapsayan kayıt alanları olur. Taşındıktan sonra adresiniz hangi okulun kayıt bölgesi içerisindeyse öğrencinin nakil işlemi de o okula kayıt olur.

Adres değişikliğini resmi olarak tamamladıktan sonra Merkezi Nüfus İdare Sistemi üzerinden alınan adres bilgileriniz e-okul sistemine aktarım yapılır. En son olarak adresinizi kapsayan okula velinin öğrencinin kimliği ile okula başvurması ile okula nakil olur.

Lisede Nakil İşlemleri Nasıl Yapılır?

Lisedeki okul nakil işleri ise ilkokul ve ortaokul nakil işlerine kıyasla biraz daha farklı ve zorlayıcıdır öğrenci istediği okula yerleşemeyebilir. Sebebi ise liselerin belirli sayıda öğrenci alması ve öğrencinin liseye geçiş sınavında aldığı puan ile alınmasıdır. Lisede yerleştirmede ön plana çıkan bu puanlar liseye geçiş sınavında gösterdiği performans ve öğrencinin 5,6 ve 7 sınıflarında sene sonu bütün derslerinin başarısına göre belirlenir. Öğrencinin ilk yerleştirildiğindeki adaletin bozulmaması adına nakil işlemlerinde de bu puanlar önemlidir. Taşındıktan sonra öğrencinin nakil işleminin tamamlanabilmesi için öncelikle çevre liselerinde boş kontenjan olup olmadığı ve taban puanların araştırılması gerekir. Araştırdıktan sonra öğrenci şartları karşılayan liselerden birini seçebilir.

Öğrenci lise nakil işlemi için tercihini yaparken, puan ve kontenjan şartları karşılanması durumunda Anadolu Lisesi ve Fen Lisesi gibi liseler arasında da tercihini yapabilir. Fakat farklı lise türleri için öğrenci nakil işlemini 10. sınıfın sonuna kadar gerçekleştirebilir. Öğrencinin okula nakili tamamen tamamlanabilmesi için velinin adres bildirimini yapmış olması ve okula öğrencinin kimliği ile gidilmesi gerekmektedir.

Yeni Adres Nüfus Müdürlüğüne Nasıl Bildirilir?

Nakil işleminin olabilmesi için öncelikle yapmanız gerekli olan yeni adresi nüfus müdürlüğüne bildirmek olmalıdır. Ancak taşındığınız konut boş bir konut olarak geçiyor ise nüfus müdürlüğüne gidip yeni adres beyan etmeniz gerekmektedir. Adres beyanı için sadece nüfus müdürlüğü değil aynı zamanda e-devlet sisteminden de yapabilirsiniz. Ek olarak taşındığınız konutta yaşayan insanlar var ise, yeni adres beyanı yaparken nüfus müdürlüğüne sizden önce o konutta oturduğunu beyan eden kişi ile gitmeniz gerekir.

 

Yanıtla