Mevduat nedir, mevduat çeşitleri nelerdir?

Bankaların görevlerinden biri paraların saklanması ve değerlendirmesi, mevduat çeşitleriyle olabilmektedir. Gerçek ve tüzel kişilerin, banka bulunan hesaplar üzerinde, süreli ya da süresiz olarak paraların hizmet gördüğü bankacılık ürünüdür. Paranız vadesiz mevduatta bulunuyorsa, her türlü bankacılık işlemi için kullanabilirsiniz. Vadeli mevduattaysa belirlediğiniz süre boyunca kullanım yapamazsınız. Kullanımı gerçekleştirmek istediğinizde faiz oranı gelirinden vazgeçmek zorunda kalırsınız ve anaparanız üzerinden işlem yaparsınız.

Bankaların hizmetleri; insanların ihtiyaçları doğrultusunda şekillenir. Mevduat işlemleri, paralarını değerlendirmek isteyen yatırımcı ruhlu kişiler için tasarlanmış bir hizmet türüdür. İnsanların paralarını bankalarda bulundurma isteklerinin başında, güvenli kurum olması gelir. Paralar değil, para yerine geçen gayri nakdi ürünler de mevduat hesaplarında kullanılabilir. Mevduatlar ile birikimler değerlenmez, aynı zamanda saklanma ve kullanılması da mümkündür. Müşterilerinin elinde bulundurduğu birikimlerine, belli koşullar altında değer kazandırırlar. Mevduat; bankalarda bulunan hesaplar üzerinde paraların saklanması, belli vakitlerle bağlanması ve sonucunda faiz getirisi elde etmeyi sağlayan bir nakit değerlendirme sistemidir. Mevduat denildiğinde bankaların topladığı paralarda akıllara gelir.

Mevduat duruma baktığımızda; tasarruf mevduatı, ticari mevduat, bankalar mevduatı, resmi ve diğer mevduat olarak karşımıza çıkar. Bu mevduatların da altında üç dala ayrılmaktadır; vadeli mevduat, vadesiz mevduat ve ihbarlı mevduat olarak karşınıza çıkabileceği gibi para birimine göre de ayrılabilirler.

Tasarruf mevduatları; bankaların kendilerine kaynak olarak alabileceği nakit sahiplerine belli ödemeler yapılan mevduat çeşididir. Ticari mevduatlar ise konusu ticari işler olan kurumların bankalarda bulundurduğu nakitlerdir. Bankalar mevduatı ise; bankaların merkez bankasında bulundurmak zorunda olduğu paralardır. Vadeli mevduat; yatırım amaçlı biriktirdikleri paraları banka hesaplarında değerlendirmek istemesi sonucunda kullanabileceği seçeneklerden biridir.

Bankalar bu paraları alır ve müşterinin isteği doğrultusunda bir zaman dilimiyle vadeli mevduat hesabı oluşturur. Müşteri bu paraya belirtilen zaman kadar dokunamaz. Eğer parayı bu süreden önce çekmek isterse vade bozulmuş sayılır ve faiz geliri elde edemez. Vade sonunda, anaparanız ile birlikte faiz gelirinizi de kullanabilirsiniz. Vadesiz mevduat; hesaplarda bulunan paralar herhangi bir gelir elde edilmez. Elinizde bulunan paraların saklanması sağlanır. Paranın vadesiz mevduatta durması; saklama, biriktirme ya da işlemlerde kullanma amacı güder. İstediğiniz zaman yatırabilir, üzerine eklemeler yapabilirsiniz. Aynı şekilde dilediğiniz gibi kullanabilir ve geri çekebilirsiniz.

Bu mevduat türünde sizi kısıtlayan herhangi bir durum yoktur. Vadesiz mevduata sahip olunduğunuzda, banka size parayı her an hazırda tutmalıdır. İhbarlı mevduat: belli bir süre öncesinde haber verilerek çekilmesini öngören hesaplardır. İhbarlı mevduat olarak bankaya para yatırdığınızda, anlaştığınız süre öncesinde haber vermeniz ve paranızı o şekilde hesaptan çekebilmenizdir. Hesaba yatırılan paranın geri çekilmesi durumu oluştuğunda para ihbarlı mevduat hesabında ise 7 gün önceden haber verilmesi gereklidir.

Yanıtla