Direksiyon Sınavında Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Direksiyon sınavı, ehliyet sahibi olmak isteyenlerin yazılı sınavı geçtikten sonra girmeleri gereken bir sınavdır. Yazılı sınavı geçtikten sonra öncelikle direksiyon derslerinizi tamamlamış olmanız gerekmektedir. Tüm bunları yaptıktan sonra sıra, sürücü adaylarının en çok zorlandığı direksiyon sınavına geliyor.

Direksiyon sınavları yaklaşık olarak 35 dakika sürüyor. Sınavın ilk beş dakikasında araç tanıma ile ilgili sorular soruluyor. Sınava gireceğiniz tarih, saat, komisyon numarası ve sınav esansında size eşlik edecek eğitmenin adı size kurs tarafından sınavdan birkaç gün önce bildirilmektedir. Ayrıca kursunuz sınav için giriş belgesi verdiyse sınava giderken belgenizi yanınızda bulundurmalısınız.

Sınav gününüz geldiğinde, istenilen belgelerinizi eksiksiz olarak yanınıza almalısınız. Sınav esnasında içinde rahat edebileceğiniz kıyafetler tercih etmeniz daha konforlu bir sürüş yapmanıza yardımcı olacaktır. Aracı alacağınız alana gitmeli ve gerekli belgeleri komisyona vermelisiniz. Daha sonra sınavınız başlayacaktır.

Sınav Esnasında Dikkat Etmeniz Gereken Püf Noktalar

Araca bindikten sonra ilk olarak sürücü koltuğunu kendinize göre ayarlamalı ve emniyet kemerinizi takmalısınız. Daha sonra aynaları kendinize göre ayarlamayı unutmayın. Aracın viteste olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer araç viteste ise aracı mutlaka boşa almalısınız.

Kontrolleri yaptıktan sonra, debriyaja sonuna kadar bastıktan sonra vites 1’e atılır ve el freni indirilir. Daha sonra debriyajdan hafif bir şekilde ayak kaldırılır ve gaza basılır. Kalkmadan hemen önce aracın gideceği yöne sinyal vermeyi ve arkadan başka bir araç gelip gelmediğini aynalardan kontrol edin.

Tüm bunların dışında trafik kurallarını asla ihmal etmeyin. Hız sınırını aşmayın ve şerit değiştirirken sinyal vermeyi unutmayın. Aynaları kontrol etmeden şerit değiştirmeyin. Direksiyon hakimiyetinizi koruyun ve arabanızı şeridinden çıkarmamaya ya da iki şeridi kullanmamaya özen gösterin.

Yol boyunca takip mesafenize dikkat edin, eğer varsa yaya yollarında hızınızı yavaşlatmayı ihmal etmeyin. Aracı park ederken belirlenen hamle sayısını aşmamaya özen gösterin. Siz araçtan inene kadar sınavınızın bitmediğinin bilincinde olun. Sınav esnasında gerekmedikçe konuşmayın.

Yanıtla