Sağlığı Tehdit Etmeyen Güvenli Gıda Hazırlamanın Yolları

Yaşamanın en büyük ihtiyaçlarından biridir yemekler. Dolayısıyla özellikle kendi başınıza yemek yaparken hem sağlığınızı tehdit etmeyecek hem de damağınıza gerçek lezzeti yaşatacak yemekler yapabilmek için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Gıdanın hazırlanma süreci en önemli konudur. Bu süreçte yemek yapılan alanın temiz olması ilk ve önemli bir adımdır.

gıda

gıda

Alan temizliğine dikkat ettikten sonra eller, bıçaklar, kaplar gibi gıda ile temas edecek her şeyin temiz olduğundan emin olmak gerekir. İçerik hazırlandığı ve pişirme sürecine girildiği andan itibaren özellikle çiğ süt ve et çeşitleri ile yapılan her işlemde pişme sürecinin iyi ayarlanması gerekir. Az pişmişlik zararlı mikroorganizmaları bünyeye almaya, çok pişmişlik faydalı besin maddelerinin yok olmasına ve hatta kanserojenik bileşenlerin ortaya çıkmasına yol açabilir. Genel olarak gıdanın sağlıklı bir şekilde pişmesi için iç sıcaklığının 70 derece olması gerekir.

besin

besin

Buzdolabında Saklanacak Gıdaları Nasıl Hazırlamalı?

Etler zaten olduğu şekliyle buzluğa atılarak saklansa da bitkilerin genellikle ön pişirmeye ihtiyacı olur. Dalından kopan her bitki ölmeye başlayacağından, onun bayatlamasına sebep olacak enzimlerin sıcaklıkla yok edilmesi gerekir. Ancak ön pişirme uygulanan gıdaları dondurucuya atmak istiyorsanız oda sıcaklığına gelmesini beklemelisiniz çünkü çok sıcak gıdaların direkt olarak soğutulması, gıdaların bozulmasına yol açabilir. Oda sıcaklığına gelen saklanacak gıdalar direkt buzluğa atılması gerekse de buzluktaki gıdalar önceki günden buzdolabının normal sıcaklıktaki bölmesine alınmalı ve yavaş yavaş soğukluğunu yitirmelidir.

Yanıtla